5 simpele en willekeurige manieren om kosten te besparen op jullie bruiloft


Ik heb mij voorgenomen om iedere week een blogbericht te posten…hierbij het tweede blogbericht. Deze keer vijf “tips” en “tricks” die jullie zullen helpen om het allemaal wat budget vriendelijk te houden. Het schijnt namelijk dat de gemiddelde besteding van een bruidspaar in Nederland rond de € 15.000,00 is, dat zijn best een hoop centjes. Dus…of jullie beginnen alvast met sparen of jullie maken gebruik van de onderstaande tips…

# 1 KEEP IT SIMPLE

“Ja en dan wil ik dus een secret garden thema waarbij de hele locatie is versierd met verse bloemen (compleet met bloemenachterwand), een 5 gangen-bourgondisch-biologisch diner met mogelijkheid tot het proeven van whisky, een flipperkast voor de heren, een houten dansvloer en als kers op de taart een unicorn die de gasten verwelkomt tijdens het feest!” Serieus? Vinden jullie het gek dat het trouwen dan duur wordt? Waar draait het nou eigenlijk om? Voor mij gaat het om verbintenis en het samenzijn met familie en vrienden om dit te vieren. Zo simpel is het eigenlijk! Een bijzondere dag waarbij het creëren van één grote mooie herinnering de prioriteit is. Door allemaal dingen eromheen belangrijk te vinden, halen jullie de aandacht weg van waar het om gaat. Liefde! Een voorstelling van simpel? Houten lange tafels met lopers gemaakt van oude kanten gordijnen, opgespaarde glazen potjes gevuld met gipskruit, overal waxinelichtjes in goud gepraaide houdertjes, grote schalen huisgemaakte gerechten van de plaatselijke cateraar, een jukebox i.p.v. een dj en een grasveld bedekt met oude vintage vloerkleden als dansvloer. Ik zeg…let’s celebrate love!

 # 2 LOCATION, LOCATION, LOCATION

Yep…dat was ongeveer de eerste quote die ik te horen kreeg op de Hogere Hotelschool. Locatie is erg belangrijk. Naast liefde, zoals eerder benoemt, vind ik dat Hilton best gelijk heeft. Locatie is ook voor een bruiloft zeer significant. Zeker voor de kosten, het is namelijk vaak het duurste onderdeel! En dan nu mijn tip wat betreft locatie; “think out of the box”. Er zijn vele mogelijkheden! Er zijn in Nederland een boel officiële trouwlocaties, die variëren van een zaal in het gemeentehuis tot het kasteel uit het bruidsmagazine, maar het is ook toegestaan om bijvoorbeeld in het Amsterdamse bos te trouwen (rechtsgeldig) of in de achtertuin van je ouders (heb je wel goedkeuring van de gemeente nodig). Veel bruidsparen staren zich blind op een officiële trouwlocatie of aan het idee om alle onderdelen van de bruiloft te laten plaatsvinden op één en dezelfde locatie. “Keep an open mind” en onderzoek verschillende mogelijkheden die bij jullie en je budget passen. Hoe leuk is het om bijvoorbeeld te trouwen in het bos en daarna een bbq en feest houden in een omgetoverd scoutinggebouw?  Een festival geïnspireerde bruiloft? En wat scheelt dit voor jullie portemonnee?

# 3 DURF ANDERS

De dagindeling van een bruiloft ziet er vaak als volgt uit; ceremonie, proosten en taart aansnijden, receptie, diner en feest. Bij de bepaalde onderdelen van de dag horen ook weer bepaalde aspecten, zoals bij het proosten een glas champagne of prosecco en bij het feest een dj of een band. Maar wat nu als je het eens op een andere manier bekijkt? Bekijk het eens vanuit een budgettair perspectief en kijk naar wat past bij jullie als stel. Houden jullie niet van champagne of prosecco? Waarom daar dan mee gaan proosten? Hoezo omdat het hoort? Is het dan niet een beter idee om gewoon te proosten met een drankje naar keuze van de gasten (bier, wijn of fris)?  Iedereen kan gewoon kiezen wat hij of zij lekker vindt, er blijven geen volle of halvolle glazen staan (zonde!) en het is ook nog eens goedkoper. Kleine subtiele veranderingen kunnen veel uitmaken voor het budget. Een voorbeeld; de taart! Taart kost gemiddeld €7,00 p.p. en als je ervoor kiest om de taart aan te snijden na de ceremonie (waar misschien 80 man aanwezig zijn), dan zitten we op een totaalplaatje van €560,00 (exclusief het glas champagne of prosecco, maar die hadden we net toch al geschrapt). Jullie dineren misschien met een kleiner gezelschap? Waarom dan niet de taart als toetje doen? Één het zijn minder gasten en twee het scheelt jullie een toetjesbuffet. Houden jullie niet van taart? Waarom kiezen jullie er dan voor om een taart aan te snijden? Is het dan niet mogelijk om elkaar een haring te voeren? Oké beetje overdreven misschien…maar het kan wel! Het is anders en het is helemaal jullie! Geloof mij; het is jullie dag en gasten vinden het heel leuk als jullie hen meenemen in jullie wensen. Neem hen mee op een reis naar jullie visie, favorieten en tradities!

# 4 THRIFT SHOP

Waarom alles nieuw kopen? Marktplaats en de plaatselijke kringloopwinkel bieden ook mogelijkheden. Zoals Macklemore zingt in zijn liedje Thrift Shop; “I’m gonna pop some tags, only got twenty dollars in my pocket”, met die instelling ga ik ook graag winkelen.  Het is een superleuke uitdaging om met een klein budget een stijlvolle bruiloft neer te zetten. Ik heb al behoorlijk wat schatten gevonden en gekocht (gelukkig heb ik een schuur van 6 x 6).  Begin op tijd met het bepalen van jullie stijl en maak er een sport van om te verzamelen. Of laat jullie flow de stijl bepalen, volg jullie hart en kies wat jullie mooi vinden. Kijken jullie ook naar wat jullie al in huis hebben? Misschien heeft oma nog een oud servies dat jullie mogen gebruiken? Het bespaart niet alleen, maar het heeft ook nog eens sentimentele waarde en zo creëren jullie een gehele persoonlijke sfeer. Owhh ja…en wat gaan jullie aantrekken? Een nieuw pak of trouwjurk? Of kijken in outlet winkels? Of wellicht helemaal niet gaan voor de traditionele trouwjurk, maar een nieuwe jurk laten maken van een bijzondere stof? De jurk van je moeder om laten toveren? Tja…allemaal keuzes die bepalend zullen zijn voor de totale kosten. Maar het is niet zo dat de één beter is als de andere, als jullie maar doen waar jullie je samen gelukkig bij voelen. Dit stralen jullie namelijk ook uit op jullie trouwdag en maakt onderdeel uit van een uiteindelijke prachtige herinnering.

# 5 NO SPANG

Mijn laatste tip voor deze rubriek, maak je vooral niet druk. Gun jezelf die rust in de bovenkamer. Oké dit heb ik even geleend van Kenny B (de zanger), vindt hij vast niet erg! Een ontspannen bruiloft is ook wat waard. Het kost veel tijd, moeite en vaak ook stress om een bruiloft voor te bereiden en te coördineren. Om volledig te kunnen genieten en jullie gasten ook, is wat hulp niet misplaatst. Het kan zeer fijn zijn om het één en ander uit handen te geven. Een professional uit de branche kan juist kosten besparen; doordat hij/zij jullie in contact brengt met gepaste leveranciers, jullie helpt om te luisteren naar jullie eigen wensen en creatieve budgettaire ideeën/oplossingen aandraagt.  Besteedt jullie geld dus daar waar het jullie juist gaat helpen stress en geld te besparen! Psssst…neem anders gewoon even contact met mij op…

kostenbesparenbruiloft