De 5 allerlastigste taken van een ceremoniemeester


Oké…dus je bent als “beste vriendin van” of “allerliefste zus” gevraagd om ceremoniemeester te zijn. Je voelt je helemaal vereerd en enthousiast als je bent begin je gelijk met je taken. Wat onwijs gaaf! Ik zal je niet van je roze wolk naar beneden roepen en het is ook echt super leuk om ceremoniemeester te zijn…maar er komen een hoop dingen bij kijken. Hier alvast de 5 allerlastigste taken om je een beetje voor te bereiden.

#1 GERUSTELLEN VAN DE BRUID EN BRUIDEGOM

Het aanstaande bruidspaar kan best eens een beetje gestrest zijn…een bruiloft is niet zomaar wat! Er zijn een hoop zorgen die bij een bruiloft komen kijken en daarnaast is het nog super spannend ook. Als ceremoniemeester zorg je ervoor dat het stressniveau daalt door te doen alsof alles op rolletjes loopt. Je hebt alles onder controle…je hebt de locatie al gebeld om vast te stellen dat de ceremonie plaats gaat vinden in de tuin, je hebt al contact gehad met de bakker en de taart staat al klaar, je hebt alle decoratie al gegeven aan “team versieringen” en in de tussentijd zorg je ervoor dat je “beste vriendin” of “allerliefste zus” een kopje Camille thee krijgt. Hou je hoofd cool en vergeet ook niet even voor jezelf te zorgen.  Koekje erbij?

#2 TIMING

Je hebt precies doorgekregen wanneer wat moet gebeuren en als het goed is heb je ook een draaiboek gemaakt met een strakke planning. Jij bent de coördinator en de “master of time”! Je weet zelfs wanneer de muziek aan moet als de bruid komt binnenlopen en wanneer de vader van de bruidegom zijn emotionele speech gaat houden. Vergeet je de tissues niet? Daarnaast verwacht iedereen ook nog dat jij hun geheugensteuntje bent en communiceert wanneer wat staat te gebeuren. Oma Rien begint nu toch echt een beetje ongeduldig te worden! Heb je de corsages al uitgedeeld?

#3 ALWETEND ORAKEL

Je hebt dus de taak van ceremoniemeester gekregen en het is maar een naam hoor…maar toch denkt iedereen (dat zijn alle gasten en leveranciers) dat je ALLES weet! Je zult overspoeld worden met vragen en je zult worden behandeld als een “wedding expert”. Van stropdassen knopen tot corsages opdoen (uhmm aan welke kant en hoe moeten die op?) en van cadeautafel beheren tot de kamerindeling weten…you know it all! Geen paniek…zorg dat je je ingelezen hebt in het boek “Weddings for Dummies” (daar staan echt alle in’s en out’s in) en zorg voor back-up (wat hulp is echt fijn!).

#4 THE UNEXPECTED

Wees voorbereid! Er gaan weleens dingen niet zoals het in het draaiboek staat of zoals jij het voor ogen hebt. Soms sta je voor surprises. Die ene neef die niet op komt dagen, het boeket wat zoek is, opa die ineens een opstapje heeft gemist, dieetwensen die niet goed zijn doorgekomen, een vreselijke ongeplande regenbui, etc. Het kan niet op! Als ceremoniemeester mag je oplossingsgericht denken, inventief zijn en creatief met THE UNEXPECTED omgaan. Je belt dus die ene neef even op, pakt het boeket af van de hond, regelt een zaal om naar binnen te kunnen tijdens de regenbui, zorgt voor een glutenvrij bordje eten en plakt een pleister op opa zijn hoofd. Ook dat is weer geregeld!

#5 ENJOY THE MOMENT

Lieve “beste vriendin van” of “allerliefste zus” vergeet niet dat je gast bent en ook hoort te genieten. Laat af en toe een beetje los en herinner jezelf eraan dat je ceremoniemeester bent voor je plezier. Straal rust uit en geloof dat alles goedkomt. Dat helpt echt! Tijdens het feest heb je alle hoogtepunten wel een beetje gehad en kun je eindelijk lekker losgaan. Pak dat wijntje, eet die bitterbal, trap je schoenen uit en dans tot je erbij neervalt. Het is je gegund! You did it girl! Well done! Dans met de bruid en bruidegom en vier hun allermooiste dag…voor je het weet is het voorbij.

P.S. ook weer niet te veel drinken…want je moet nog wel zorgen dat de bruid en bruidegom veilig thuiskomen…

foto-blog-ceremoniemeester